Zonnestroom

De installatie bestaat uit 4 zonnepanelen van het type Isofoton I-110-12 V die per twee op een Gridfit 250 inverter aangesloten. Zij is geleverd als zelfbouwpakket door de "Vereniging Zonnestroom". Elke inverter is voorzien van een netsteker, die parallel en via een vermogensmeter is aangesloten op het lichtnet. De vermogensmeter is een klassieke uitvoering met draaischijf, als gereviseerd gekocht voor 15 euro.

Vrijdag 2 Januari 2004 was een heldere vriesdag en ook een van de weinige dagen dat er sneeuw lag.
De montage is heel eenvoudig. Vanaf de onderste steunbalk van de dakkapel zijn drie draagplanken met steunen afgehangen over het dak. Aan de onderzijde is iedere plank met een tuidraad geborgd aan de ondersteunbalk van het dak. De panelen rusten op de planken en zijn met kettingen afgehangen aan de ondersteunbalk van de dakkapel. Aan de onderzijde zijn de panelen vastgeschroefd aan de steunen op de planken. De draden worden langs de onderkant van het dak naar de ruimte onder het dak gevoerd om vervolgens in de aansluitende dakkamer uit te komen.
Met de hulp van twee vrienden en een hoogwerker hebben we de panelen kunnen monteren in ongeveer 3 uur.
Vanaf de dag van installatie schrijven we elke zondagochtend de opbrengst op in een spreadsheet. Nevenstaande grafiek geeft de opbrengst tot nu toe; de horizontale as geeft het jaar en de verticale as geeft de opbrengst in kiloWattuur. De laatste twee jaar lijken te duiden op een kwaliteitsafname van de installatie .... of is het het klimaat?

De levering van de zonnepanelen is toendertijd verzorgd door Zonnestroomvereniging Leiden & Rijnland.